قبل از اینکه بخواهیم در مورد فروش در دوران رکود صحبت کنیم، بهتر است تعریفی از رکود اقتصادی ارائه دهیم. رکود اقتصادی عبارت است از کاهش تولید ناخالص یک کشور با توجه به نرخ رشد اقتصادی طی چند دوره متوالی. همزمان با رکود اقتصادی، فعالیتهای اقتصادی یک کشور نیز وارد یک دوره نزولی میشوند. همچنین با افزایش نرخ بیکاری، کاهش سرمایهگذاری و کاهش نرخ سود مشارکتی سبب کاهش میزان تقاضا و حتی عرضه میشود.
اما در این مقاله که توسط تیم تحریره پیام رسون به ثبت رسیده است ، پیشنهاد ها و راهکارهایی را ارائه میدهیم که بتوانید حتی در شرایط رکود هم ، فروش خوبی را داشته باشید و در بازار رقابتی این روزها جایگاه خود را حفظ کنید . پس پیشنهاد میکنم تا پایان این مقاله با نمایندگی سامانه پیامکی پیام رسون همراه باشید .
فروش در دوران رکود چگونه تحت تاثیر قرار میگیرد؟
رفتار مشتریان در دوران رکود معمولا دچار تغییرات محسوسی میشود. ترس از خرید یا به تعویق انداختن فرایند خرید به امید بهبود شرایط از جمله این رفتارها هستند . حقیقت این است که در دوران رکود اقتصادی میزان بودجه مشتریان بسیار محدودتر از حالت عادی است؛ بنابراین تصمیمگیری نیز سختتر میشود، زیرا عمده تاکید مشتریان بر روی قیمت است. از طرفی در دوران رکود بیشتر مشتریان به منظور کاهش ریسک خرید خود، تمایل بیشتری به آزمایش و ارزیابی محصول قبل از خرید دارند؛ از این رو کمتر به سخنان فروشنده اعتماد میکنند و به دنبال کسب اطلاعات دقیقتر از منابع موثقتر میگردند. همانگونه که مشاهده میکنید، رکود اقتصادی میتواند هر دو گروه مشتریان و فروشندگان را تحت تاثیر قرار دهد.
تغییرات بازار :
تغییراتی که به صورت عمده در بازار اتفاق می افتد، صنف با صنف، صنعت با صنعت، کسب و کار با کسب و کار، تغییرات رفتاری مصرف کننده هایشان با هم متفاوت است و شما باید تغییراتی را که در مشتری های خودتان اتفاق افتاده است را بررسی کنید و نه تغییرات عمده را.
شدیدترین تغییری که در بازار امروز وجود دارد و فروش خیلی از شرکت ها را با بحران روبرو کرده، فشار روحی روانی است که روی مشتری ها وجود دارد. فشار اقتصادی جامعه و انرژی های منفی جامعه زیاد است، وضعیت اقتصادی به هم ریخته، تلاطم اقتصادی و عدم ثبات وجود دارد و همه این ها باعث می شود سطح استرس در جامعه بالا برود. وقتی سطح استرس در جامعه بالا می رود، مشتری ها تصمیم گیریشان را به تعویق می اندازند و این تأثیر شدیداً روی مشتری ها تأثیر می گذارد. پس اگر شما بتوانید تشخیص بدهید که فشار روی مشتری بالاست، راهکارهای فروشی که ایجاد می کنید متناسب با همان خواهد بود.
علاوه بر تغییرات دیگری که در رفتار مشتری و مصرف کننده در شرایط رکود اتفاق می افتد. تغییر اولویت بندی نیازهاست. مشتری نیازهای ضروری و غیرضروری دارد. یک سری نیاز دارد که باید سریعاً به آن پاسخ بدهد و یک سری نیاز دارد که می تواند به تأخیر بیندازد. شما باید نیازهایی را که مشتری می تواند به تأخیر بیندازد، به شکلی طراحی کنید که احساس کند الان باید خرید کند وگرنه این فرصت را از دست می دهد. مشتری اگر احساس کند این فرصت از بین می رود، ترغیب می شود آن نیازی که می تواند به تأخیر بیندازد را دیگر به تأخیر نیندازد و تشویق به خرید می شود.
باید ببینید که مشتری نیازش چه تغییری کرده است، اگر مشتری من قبلاً نیازش ضروری بوده و الان به سمت نیاز غیرضروری میرود، چه تغییراتی باید بر روی طراحی خدمات و محصولاتم بدهم که دوباره آن نیاز از غیرضروری تبدیل به ضروری شود و یا اگر غیرضروری است برود در دسته عدم تأخیر. مشتری باید احساس کند که نمی تواند این نیاز را به تأخیر بیندازد و باید سریعاً خرید کند.
سطح ابهام در جامعه به دلیل شرایط رکود افزایش پیدا می کند. وقتی سطح ابهام بالا برود، ترس از خرید پیش می آید و وقتی ترس از خرید پیش بیاید، مشتری ها سعی می کنند تا جایی که امکان دارد نخرند. یعنی قدرت خرید و نیاز به خرید را دارند اما چون ابهام وجود دارد آن را به تأخیر می اندازند. پس باید به فکر چاره ای باشیم تا این ابهام را از آنها دور کنیم تا رازی به خرید شوند .
۷ استراتژی فروش در شرایط بحران و رکود اقتصادی:
۱ـ تقسیمبندی مشتریان
برای هر نوع تصمیمگیری ابتدا باید نگاه کنید که روی چه گروهی از مشتریان میخواهید تأثیر بگذارید و تکنیکهای تبلیغاتی شما کدام گروه مشتریان را دربرمیگیرد تا بعد تصمیمگیری کنید با هر دسته مشتری چگونه برخورد کنید؟
با ۲ نوع تقسیمبندی میتوان مشتریان را دستهبندی کرد. یک نوع دستهبندی بر اساس نوع مشتریان است و نوع دیگر بر اساس گروه هدف کالا یا خدمات شما در جامعه است.
دستهبندی بر اساس نوع مشتریان:
در این نوع دستهبندی مشتریان در ۳ دسته قرار میگیرند مشتریان قدیمی، مشتریان جدید و مشتریان ازدسترفته . حال که این دستهبندی انجام شد میتوانید بهتر تصمیم بگیرید با هر دسته از مشتریان چگونه برخورد کنید و روی آنها تأثیر بگذارید. برای مثال شما باید انرژی زیادی را برای مشتریان قدیمیتان بگذارید. تحقیقات نشان داده است که احتمال خرید مشتریان قدیمی ۲۵ درصد بیشتر از مشتریان جدید است.
ازطرفی تحقیقات نشان داده است که توصیه مشتریان قدیمی به مشتریان جدید میتواند ۵۸ درصد بیشتر از تبلیغات خودتان برای جذب مشتریان جدید تأثیر داشته باشد! پس واضح است که نقش مشتریان قدیمی در پیش بردن کسبوکار شما چقدر بالاست.
ازطرفی بهبود روابط شما با مشتریان جدیدتان هم نیاز به تکنیکهای خاصی دارد. مثلا اگر شما فروش اینترنتی دارید میتوانید برای خرید اول مشتریانتان ارسال رایگان یا کد تخفیف بگذارید یا ایدههای خلاقانه دیگری را اجرا کنید.
شاید وقتی دسته آخر یعنی دسته مشتریان ازدسترفته را نگاه کنید ، فکر کنید که چرا باید به این دسته توجه کرد وقتی که دیگر مشتری شما نیستند. اما درواقع این دسته هم به اندازه دو دسته قبلی میتوانند مهم باشند! از این لحاظ که این دسته را پیگیری کنید و ببینید که دلیل قطع خرید آنها چیست؟ این دلیل میتواند به دلیل قیمت کمتر، پیشنهادهای بهتر، تبلیغات تأثیرگذارتر و… رقیبهای شما باشد یا امکان دارد به دلیل کم شدن کیفیت کارهای شما باشد. شما باید دلیلها را پیدا کنید و برای رفع آنها بکوشید و تلاش کنید که آنها را دوباره مشتری خود نمایید تا بتوانید فروش در شرایط بحرانتان را افزایش دهید.
دستهبندی بر اساس گروه هدف در جامعه:
طبیعتا برای تبلیغ کالا یا خدماتتان باید اول مشخص کنید که چه کسانی میخواهند از شما خرید کنند. مثلا جامعه هدف شما صنف شغلی خاصی است یا طبقه خاصی از جامعه را دربرمیگیرد یا مربوط به جنسیت یا سن خاصی میشود. بعد از اینکه جامعه هدفتان را مشخص کردید راحتتر میتوانید انتخاب کنید که از چه طریقی تبلیغاتتان را انجام دهید تا در بستر اشتباهی تبلیغات نکنید و هزینه اضافی برای تبلیغات خرج نکنید تا فروش در شرایط بحران را کنترل نمایید. در این حالت بهترین روش تبلیغ استفاده از پنل پیامکی است چرا که بعد از مشخص شدن جامعه هدف میتوانید با خرید پنل اس ام اس ، پیامک های هدفمند به جامعه هدف ارسال کنید . برای مثال میتوانید ارسال اس ام اس بر اساس کد پستی را داسته باشید یا ارسال انبوه پیامک از روی نقشه یا اینکه ارسال پیام کوتاه منطقه ای را داشته باشید .
۲ـ شناخت مشتریان و تأثیرگذاری بر آنها
برای جذب مشتریان شما باید بتوانید به خوبی با آنها ارتباط بگیرید. یک فروشنده خوب روابط اجتماعی خوبی هم دارد و میداند که باید با هر نوع مشتری چطور رفتار کرد. چون این فروشندهها هم توانایی شناخت مشتریان و شخصیت شناسی آنها را دارند و هم هوش اجتماعی بالایی دارند. حتی بعضی از فروشندهها اینقدر در این زمینه ماهر هستند که شما حاضرید بدون هیچ دلیلی بازهم به آن مغازه بروید و با آن فروشنده دوباره ارتباط برقرار کنید.
۳ـ ایجاد تغییر در شکل، اندازه، مشخصات فنی یا ظاهری
فروش در دوران رکود با چالشهای زیادی میتواند همراه باشد. چون توانایی خرید مشتریهایتان کاهش مییابد. پس شما باید انتخابهای مشتریهایتان را کمی افزایش دهید. مثلا میتوانید محصولاتتان را در سایز کوچکتری هم تولید کنید که مشتریانی با توان خرید پایین، راحتتر بتوانند آن را بخرند. یا میتوانید با تغییرات ظاهری کوچک اما با هزینه پایین، رغبت مشتریان را برای خرید بالا ببرید. چون مشتریها در مقایسه با محصولات مشابه از رقبای شما، کالایی را برمیگزینند که ظاهر زیباتری داشته باشد.
۴ـ ایجاد خلاقیت و تمایز
برای فروش در دوران رکود، شما باید تمایزی در کسبوکارتان ایجاد کنید که مشتریهایتان شما را به کسبوکارهای مشابه ترجیح دهند. برای این کار شما باید خودتان را جای مشتری بگذارید و ببینید چرا باید از این کسبوکار خرید کنید؟ چه تمایزی در محصولات شما وجود دارد که باعث میشود مشتریان شما را ترجیح دهند؟ یا اینکه بتوانید در کسبوکارتان خلاقیتی ایجاد کنید که شما را خاص و متمایز کند.
مثلا شرکت استارباکس همیشه اسم مشتریان را روی لیوانهایشان مینویسد و مشتریان از این کار خوششان میآید. اما خلاقیت استارباکس در اینجا تمام نمیشود. استارباکس از یک زمانی به بعد اسم اغلب مشتریان را اشتباه مینوشت! این مشتریان در شبکههای اجتماعی ماجرای اشتباه نوشتن اسمشان را پست میکردند و از آن بهعنوان یک اتفاق جالب نام میبردند و همین اتفاق خودش یک نوع تبلیغات بدون هزینه بود!
یکی دیگر از مثالهای تمایز، این است که شما بگردید ببینید که چه محصولی کمیاب است، اما مردم نیاز دارند آن را بخرند. بعد شما اقدام به فروش آن محصول کنید. در این صورت فروش شما در دوران رکود با مشکل روبهرو نخواهد شد.
۵ـ حساس بودن به تغییرات بازار و مخاطب
اگر میخواهید فروش در دوران رکود را افزایش دهید باید هم به تغییرات در بازار حساس بوده و هم انعطافپذیری بالایی داشته باشید، طوری که بتوانید در جایی که لازم است رفتارها و تکنیکهایتان را تغییر دهید. بدون شک فروش در شرایط بحران با فروش در شرایط غیربحرانی تفاوتهایی دارند و فروشندهای که نخواهد استراتژیهایش را با تغییر شرایط عوض کند، محکوم به شکست میشود.
۶ـ انتخاب روشهای تبلیغاتی کم هزینه اما خلاقانه و پربازده
طبیعتا یکی از مهمترین چالشها برای فروش در دوران رکود، تبلیغات است. چون تبلیغات میتواند برای کسبوکار شما به شدت پرهزینه باشد و این موضوع مخصوصا در دوران رکود مشکلات جدی ایجاد میکند.
همانطورکه در بحث دستهبندی مشتریان گفته شد، توصیه مشتریان قدیمیتان به بقیه، اهمیت زیادی دارد و میتوانید برای تبلیغاتتان روی مشتریان سابق سرمایهگذاری ویژهای کنید.
یک روش دیگر برای تبلیغات کم هزینه و شاید بدون هزینه، مشارکت کردن با دیگر کسبوکارهاست. در این روش تبلیغ شما میتوانید با کسبوکارهایی که رقیب شما نیستند اما در راستای کسبوکارهای شما هستند شراکت کنید. اینگونه هم شما مشتریها را برای آنها میفرستید و هم آنها، درنتیجه فروش هر دوی شما بالاتر خواهد رفت.
۷ـ محدود کردن خدمات یا کالاهایتان و تخصصی کردن آنها
وقتی شما روی یک موضوع خاص تمرکز میکنید و فقط یک محدوده خاصی از کالاها یا خدمات را ارائه میدهید، با کیفیت بهتری میتوانید آنها را عرضه کنید. مثلا یک آرایشگر که فقط در یک شاخهی خاص کارش را انجام میدهد، هم در آن شاخه متبحرتر میشود و هم برای بهتر کردن کارش لازم نیست تمرکزش را روی چندین مسئولیت و وظیفه بگذارد. یا مثلا یک فروشنده لوازم کامپیوتر و موبایل به جای اینکه همه کالاها را بفروشد، کالاهایی را میفروشد که تقاضای آنها بالاتر است و سود بیشتری برایش دارد.
اینگونه میتوانید فروش در دوران رکود را افزایش دهید. ازطرفی خوبی تخصصی کار کردن شما این است که مشتریانتان به خاطر همین موضوع، شما را از کسبوکارهای مشابه، تمایز میدهند.
در این مقاله به این موضوع پرداختیم که در شرایط بحرانی چگونه کسب و کارمان را نجات دهیم و مثل همیشه اولین و بهترین روش برای نجات کسب و کار ها پنل پیامکی و ارسال اس ام اس میباشد که هم از نظر هزینه بسیار مقرون به صرفه است و هم از نظر کارایی بسیار پر بازده است چراکه میتوانید خصوصی به هر کسی پیامک ارسال کنید و هم اینکه پیامک ها به صورت پیامک مفتی برای خریدار حساب میشود چراکه خریدار از ارزانترین تعرفه خرید پیامک استفاده میکند .
پس اگر جذب تبلیغات اس ام اسی شده اید کافیست به سایت سامانه پیامکی پیام رسون مراجعه کنید و پنل اس ام اس مورد نظرتان را خریداری کنید .
جهت خرید پنل اس ام اس از شیراز اس ام اس همین حالا اقدام کنید .